A A A K K K
для людей із порушенням зору
Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Методика визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб

Дата: 23.09.2021 10:28
Кількість переглядів: 1759

 

Методика визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб розроблена згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. № 1253 “Про затвердження Методики визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб” та з метою визначення податкових агентів платників податку-орендодавців, відповідно з підпунктом 170.1.2 пункту 170.1 статті 170 Податкового кодексу України.

1.Відповідно до цієї Методики орендарі (крім орендарів - фізичних осіб, що не є суб’єктами господарювання), які згідно з підпунктом 170.1.2. пункту 170.1. статті 170 Податкового кодексу України (2755-17) є податковими агентами платників податку – орендодавців, визначають під час нарахування доходу від надання в оренду (суборенду), житлового найму (піднайму) нерухомого майна (включаючи земельну ділянку, на якій розміщується нерухоме майно, присадибну ділянку, крім земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю (далі – оренда нерухомого майна), мінімальну суму орендного платежу за повний чи неповний місяць такої оренди.

Мінімальний розмір плати за користування житловим приміщенням за договором піднайму визначається відповідно до цієї Методики з урахуванням статті 95 Житлового кодексу Української РСР (5464-10).

2.Мінімальна сума орендного платежу за нерухоме майно визначається  виходячи з мінімальної вартості місячної оренди 1 кв. метра загальної площі нерухомого майна за такою формулою: П =З х Р,

де П - мінімальна сума орендного  платежу за нерухоме майно у гривнях;

З - загальна площа орендованого  нерухомого майна у квадратних метрах;

Р - мінімальна вартість місячної оренди 1 кв. метра загальної площі нерухомого майна з урахуванням його місцезнаходження.

3.Вартість місячної оренди 1 кв. метра загальної площі нерухомого майна, що надається в оренду, визначається за формулою:

Рн

Р = ---------- ,

К х 12

де Р – мінімальна вартість місячної  оренди 1 кв. метра загальної площі нерухомого майна у гривнях;

Рн - середня вартість  1 кв. метра новозбудованого об’єкта, подібного до орендованого, яка обчислюється залежно від ринкової вартості, у гривнях;

К – коефіцієнт окупності об’єкта у разі надання його в оренду, що відповідає проектному строку його експлуатації (від 5 до 100 років).

4. Під час визначення мінімальної вартості місячної оренди 1 кв. метра  загальної площі нерухомого майна можуть застосовувати такі додаткові коефіцієнти:

М – місцезнаходження об’єкта нерухомого майна, який дорівнює – 1.

Ф – функціональне використання об’єкта нерухомого майна, який у разі його використання для провадження виробничої діяльності дорівнює 2, іншої комерційної діяльності – 3; некомерційної діяльності, у тому числі для проживання фізичних осіб – 1;

Т - інші якісні характеристики об’єкта, такі як висота житлового приміщення, внутрішнє оснащення, технічний стан, тощо.

У разі застосування додаткових коефіцієнтів мінімальну вартість місячної оренди 1 кв. метра загальної площі нерухомого майна рекомендується визначати за  такою формулою:

                                                            Рн

Р = --------- х М х Ф х Т,

                                                         К х 12

де Рн - середня вартість 1 кв. метра новозбудованого об’єкта,  подібного до орендованого,  яка обчислюється у гривнях, залежно від  вартості будівництва.

При цьому формула, зазначена в пункті 3 цієї Методики, не застосовується.

5.Ринкова вартість одного квадратного метра житла по Чернігівській області згідно наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 09 серпня 2017 року № 195 "Про прогнозні середньорічні показники опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України на 2018 рік" складає 11706,00 грн. за 1 кв. м.

 

Мінімальна вартість місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомого майна для населених пунктів Батуринської міської ради ОТГ розрахована за формулою:

Р  = [Рн : (К х 12)] х М х Ф х Т,

де прийнято Рн - опосередкована вартість житлових будинків на 2018 рік – 11706,00 грн. за 1 кв.м.; К - коефіцієнт окупності об’єкта – 50.

 

Мінімальна вартість місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомого майна для населених пунктів Батуринської міської ради ОТГ на 2018 рік складає:

 - для некомерційної діяльності, у тому числі для проживання фізичних осіб:

 [11706:(50х12)]х1х1х1= 19,51 грн., де М=1, Ф=1, Т=1;

 - для виробничої діяльності:

[11706:(50х12)]х1х2х1= 39,02 грн., де М=1, Ф=2, Т=1;

 - для комерційної діяльності:

[11706:(50х12)]х1х3х1= 58,53 грн., де М=1, Ф=3, Т=1.                                   

 

В.о. міського голови                                                                           В.О. Потеруха


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь