A A A K K K
для людей із порушенням зору
Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Забезпечення населення якісною питною водою.

Дата: 26.01.2022 15:54
Кількість переглядів: 1468

Забезпечення населення якісною питною водою.

            Згідно рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про стан водних ресурсів України», уведеного в дію Указом Президента від 13 серпня 2021 року№357, на виконання резолюції заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 17.12.2021 №01-01-11/15334 до доручення Прем’єр-Міністра України від 16.12.2021 №57940/2/1-21 до листа Мінрегіону від 15.12.2021 №1/8.2/4561-21, згідно проекту "Про Загальнодержавну цільову соціальну програму "Питна вода України" на 2022 - 2026 роки", згідно протоколу №48 засідання Державної комісії з питань техногенно – екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 13 грудня 2021 року, основними питаннями на даний час є:

- забезпечення населення якісною питною водою,

- стану централізованого та нецентралізованого питного водопостачання,    

-  готовість підприємств централізованого водопостачання.

Вода є одним із головних ресурсів, без якого неможливе життя на Землі. І людина – не виняток, оскільки наше тіло складається на 80 % із води. Закономірно, що коли в процесі виробництва забруднюються водні ресурси, то здоров’я людей, що споживають цю воду, починає погіршуватися. Вода питна – це продукт, який повинен відповідати гігієнічним вимогам. Вода має бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні показники та нешкідливий хімічний склад. Контролю підлягає вода, призначена для задоволення питних і господарсько-побутових потреб на всіх стадіях її виробництва та доведення до споживачів, а також об’єкти централізованого питного водопостачання, у тому числі очисні  споруди, насосні станції, водопровідні мережі, інші об’єкти децентралізованого питного водопостачання (шахтні колодязі, свердловини). Згідно з чинним законодавством (стаття 44 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» та статтею 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення») виробничий (постійний) контроль за показниками безпечності та якості питної води покладений на суб’єкт господарювання, який надає послугу з водопостачання.

Вживання води питної, яка містить понаднормовану кількість нітратів, у окремих випадках може призвести до захворювання, яке називається водно-нітратна метгемоглобінемія. Дане захворювання обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії).

                   До груп підвищеного ризику відносяться:

     -     немовлята віком  до одного року, що знаходяться на штучному вигодовуванні;

     -    люди похилого віку;

     -    хворі на анемію, з захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи;

             -    вагітні жінки.

 

Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання (шахтні колодязі, свердловини), Бахмацьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області рекомендує: батькам, які мають немовлят та дітей до 3-х років – для приготування їжі та питних потреб використовувати чисту від нітратів питну воду, зокрема фасовану, бутильовану столову воду.

В зв’язку з напруженою ситуацією в країні органи виконавчої влади, місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість та якість  якої повинні відповідати санітарним нормам, згідно вимог ЗУ «Питну воду та питне водопостачання», державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною»ДСаНПіН2.2.4.-171-10.

При порушенні вимог санітарного законодавства щодо утримання джерел водопостачання та не реагування на виявлені порушення це може призвести до виникнення спалахів інфекційних захворювань.

 

                                                                                                    

 

 25.01.2022                                                                       Антоніна ШУМАК

 

                          

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь