A A A K K K
для людей із порушенням зору
Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Якісна питна вода – запорука здоров’я!

Дата: 30.06.2022 10:57
Кількість переглядів: 492

Якісна питна вода – запорука здоров’я!

 

     Здоров’я людини залежить від якості питної води. Через неї можуть розповсюджуватися  такі інфекційні захворювання, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз,   тощо.

      В сільських населених пунктах найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземні ґрунтові води, які потрапляють   до населення найчастіше через приватні шахтні колодязі.

 Згідно проведеного опитування населення, глибина більшості колодязів до 6-ти метрів. Тобто, вони живляться водами поверхневих горизонтів, які мають значно гіршу бактеріальну характеристику у порівнянні з глибинними.

         Погіршення культури утримання криниць  призводить до погіршення  якості води. Іншою причиною забруднення води є й помилки в архітектурному  плануванні садиб та стан господарських  об’єктів (туалетів, гноєсховищ), що  знаходяться у безпосередній  близькості до джерел  питного  водопостачання. Неочищені стоки потрапляють до грунтових вод, забруднюючи  їх сполуками азоту. Вживання  питної води, що містить високі  концентрації  нітратів, небезпечне для здоров’я, особливо малих  дітей.

     Суттєво поліпшує якість води профілактична дезінфекція колодязів, що за відсутності епідпоказників повинна здійснюватися не рідше 1 разу на рік.

  Проведення санації шахтних колодязів допускається як спеціалізованими організаціями, так і самостійно власниками колодязів при дотриманні техніки безпеки та при застосуванні засобів індивідуального захисту.

  З метою дезінфекції застосовуються дозволені Міністерством охорони здоров’я України деззасоби, які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів, що випускаються у вигляді таблеток,  розчинних у воді.

  Після проведення санації (чистки, ремонту зрубу, дезінфекції надводної та підводної частини) колодязя необхідно провести лабораторний контроль якості питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, як це регламентують додатки № 1, № 2 до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), а також розділ V цих правил.

     Також важливим питанням є паспортизація шахтних колодязів, в тому числі в приватному секторі.  Санітарний паспорт оформляється власником колодязя спільно з посадовою особою державної санітарно – епідеміологічної служби відповідної адміністративної території.

    Слід зазначити, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку більше 25 % населення піддається ризику виникнення різноманітних захворювань внаслідок споживання неякісної питної води. Тому, при виникненні підозри щодо якості питної води колодязя не тільки у випадках підтоплення а і при щоденному споживанні доцільно провести лабораторний контроль її якості з метою упередження негативного впливу на здоров’я родини та інших людей, які споживають воду з підозрілого колодязя чи криниці.

     Дослідження якості води питної здійснюється державними лабораторіями, акредитованими в  цій галузі.

      Дотримуйтесь порад фахівців, піклуйтесь про своє здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь