Гострі кишкові інфекції та харчові отруєння, профілактика.
Гострі кишкові інфекції
та харчові отруєння, профілактика.
У літній період частішають випадки спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції такі як сальмонела, кишкова паличка, ротавіруси, харчові отруєння тощо. Так, з початку 2022 року зареєстровано 34 спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждали 302 особи, з них 138 дітей (45,7%).
За інформацією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за пройдений період поточного року (станом на 20.06.2022) в Україні зареєстровано 35 випадків ботулізму, внаслідок яких захворіло 38 осіб. Двоє людей померло. Летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях і пов’язані з вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби в’яленої тараньки, придбаної у місцях стихійної торгівлі. Останній випадок був зафіксований в м. Короп, від вживання риби домашнього виготовлення.
З метою організації безпечного харчування та профілактики випадків і спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь Бахмацьке управління головного управління Депржпродспоживслужби рекомендує дотримуватись наступних санітарно-гігієнічних вимог:
· дотримуватися правил особистої гігієни;
· приміщення, яке використовується для приготування їжі необхідно забезпечити безперебійним постачанням холодної та гарячої проточної води, а також достатньою кількістю холодильного обладнання;
· створити умови для миття рук з окремим рукомийником, милом, паперовими рушниками та антисептиком;
· до приготування їжі не допускати осіб з ознаками гострих респіраторних захворювань (нежить, сльозотеча, кашель, підвищена температура тіла, біль у горлі), симптомами дисфункції кишківнику (нудота, пронос, біль у животі), наявністю гнійничкових захворювань на руках;
· під час приготування та видачі страв необхідно використовувати санітарний одяг (халат, шапочку, одноразові рукавички), який перед входом до санвузла необхідно знімати;
· обладнати вікна та інші отвори сіткою від комах;
· забезпечити зберігання продуктів харчування та продовольчої сировини з дотриманням товарного сусідства та необхідного температурного режиму;
· не використовувати харчові продукти з минулим терміном придатності або з ознаками псування;
· виділити окремі столи для сирої та готової продукції, а на дошки та ножі бажано нанести маркування - СО (сирі овочі), ВО (варені овочі), СМ (сире м’ясо), ВМ (варене м’ясо), СР (сира риба), ВР (варена риба), Х (хліб), Г (гастрономія);
· використовувати окремі м’ясорубки для сирої та готової м’ясної і рибної сировини;
· миття столового і кухонного посуду, розробного інвентарю бажано проводити в посудомийній машині при високих температурах;
· ручним способом посуд повинен митися в окремих ваннах з підведенням гарячої проточної води, причому його профілактична дезінфекція, в теперішніх умовах, є вкрай необхідною;
· розробні столи після завершення кожного процесу та обідні столи мити гарячою водою з милом, содою та за допомогою спеціально виділених ганчірок;
· користуватися індивідуальним посудом;
· використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
· вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
· не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
УВАГА: при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Бахмацьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області постійно інформує операторів ринку про відповідальність згідно з статтею 65 Закону №2042 за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.
Разом з місцевими органами виконавчої влади, Національною поліцією будуть проведені комплексні перевірки закладів громадського харчування щодо додержання санітарних правил, правил торгівлі, законодавства про захист прав споживачів, додержання виробниками продукції стандартів, технічних умов, а також рейдові перевірки місць стихійної торгівлі.
ТІЛЬКИ ЧІТКЕ ДОТРИМАННЯ ГІГІЄНІЧНИХ ПРАВИЛ ТА ВИМОГ ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ ТА ЗАРАЖЕННЯ КИШКОВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ.·
Бахмацьке управління
Держпродспоживслужби в Чернігівській області