A A A K K K
для людей із порушенням зору
Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

«Порядок звільнення з військової служби військовослужбовців за наявності чоловіка або дружини з інвалідністю ІІІ групи»

Дата: 15.05.2023 15:33
Кількість переглядів: 517

«Порядок звільнення з військової служби військовослужбовців за наявності чоловіка або дружини з інвалідністю ІІІ групи»

 

Останнім часом фахівці системи БПД отримують все більшу кількість звернень щодо відмов у звільненні військовослужбовців, у яких дружина або чоловік є інвалідом ІІІ групи. Проте законодавство передбачає положення, що регулюють це питання.

 

Відповідно до пп. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» військовослужбовець може звільнитися з   військової служби, якщо має  дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I чи II груп. Тож, акцентуємо увагу на тому, що Закон дозволяє звільнення з військової служби у зв’язку з наявністю дружини або чоловіка з інвалідністю, незалежно від конкретної групи інвалідності. Це є  альтернативною підставою. Тому військовослужбовцю надається кілька варіантів вибору підстави для звільнення. Разом з тим, якщо йдеться про власних батьків або батьків дружини, закон у якості підстави для звільнення  вимагає наявності ІІ або І групи інвалідності. Отже, основним критерієм для звільнення з військової служби є сам факт інвалідності у дружини або чоловіка, а не конкретна група інвалідності.

Для звільнення з військової служби військовослужбовцю, який має дружину або чоловіка з будь-якою групою інвалідності, необхідно скласти рапорт на ім’я командира військової частини разом з додатками.

Ознайомитися зі зразком рапорту звільнення з військової служби на за посиланням https://docs.google.com/document/d/1FR11D2FBGr2d2UH2eqClIIweBX-osc5G/edit

 

До рапорту варто додати наступні документи:

  • нотаріально посвідчену копію довідки до акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності;
  • нотаріально посвідчену копію посвідчення про інвалідність;
  • нотаріально посвідчену копію свідоцтва про одруження.

Рапорт необхідно подавати у 2 екземплярах: один екземпляр разом з додатками – для військової частини, другий, може бути і без додатків – на якому вам проставлять відмітку про прийняття та реєстрацію документа. У випадку відмови приймати рапорт, його разом з додатками варто відправити відправити засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення з описом вкладеного.

Неправильне застосування закону через його неоднозначне тлумачення призвело до судової практики визнання бездіяльності протиправною щодо відмови у звільненні з військової служби  за пп. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу». Тому, у випадку відмови у звільненні з військової служби військовослужбовців, у яких дружина або чоловік є інвалідом ІІІ групи, варто звертатися до окружного адміністративного суду з питання визнання бездіяльності протиправною щодо відмови у звільненні з військової служби.

Також слід зазначити, що мобілізовані особи мають інші підстави для звільнення, ніж особи, які проходять службу за контрактом. Таким чином звільнитися з військової служби у зв’язку з наявністю дружини(чоловіка) з інвалідність ІІІ групи можуть лише особи, що були призвані на військову службу за мобілізацією. 

Для військовослужбовців, що служать за контрактом передбачено іншій порядок та підстави звільнення (оформлення постійного догляду за особою з інвалідністю І групи або ІІ групи, або за особою, яка за висновком  МСЕК або ЛКК потребує постійного стороннього догляду, але за відсутності інших осіб, здатних надавати такий догляд).

 

 

З сайту Координаційного центру з надання БПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь