Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Начальник Головного Управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області провів робочу зустріч з освітянами на тему організації харчування дітей у закладах освіти.

Дата: 26.09.2023 09:18
Кількість переглядів: 131

Фото без опису

Начальник Головного Управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області провів робочу зустріч з освітянами на тему організації харчування дітей у закладах освіти.

     20 вересня в м. Бахмач за  участю спеціалістів Головного та Ніжинського районного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області відбулася робоча зустріч з представниками місцевого самоврядування, закладів освіти та суб’єктами господарювання Бахмацької, Батуринської та Дмитрівської територіальних громад. Метою цієї зустрічі було обговорення основних питань харчування дітей , вимог до організації харчування здобувачів освіти в освітніх закладах, у тому числі сфери державного контролю, що належить до компетенції Головного управління.

      Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області  Юрій Павлішен під час доповіді наголосив на важливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) в нинішніх умовах воєнного стану. Він зазначив, що, попри припинення планових перевірок, заходи державного нагляду можуть проводитися за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини.

    Юрій Павлішен звернув увагу на те, що система НАССР, дозволяє знизити ризики, пов’язані з харчовими отруєннями. Нагадав, що суб’єкти господарювання, які надають послуги з харчування дітей, повинні мати реєстрацію, як оператори ринку харчових продуктів. Постачальники харчових продуктів, у свою чергу, також мають бути зареєстровані в Реєстрі операторів ринку або мати експлуатаційні дозволи, якщо вони є виробниками продуктів харчування тваринного походження.

   Очільник підкреслив, що організація харчування у закладах освіти здійснюється з дотриманням норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, і вкотре нагадав основні вимоги Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року за № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Крім того, зупинився на питанні складання орієнтовного сезонного чотиритижневого меню. Зазначив. Що на всі страви, включені до переліку меню, мають бути розроблені і затверджені технологічні картки. При цьому можна користуватися  технологічними картами, затвердженими МОЗ або розробленими самостійно й узгодженими з територіальними підрозділами Держпродспоживслужби.

     Відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування. Відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.

     Наприкінці заходу всі учасники мали змогу поставити запитання та отримати вичерпну відповідь.

 

Ніжинське районне управління ГУ ДПСС

в Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь