Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Правила безпечного святкування Великодня!

Дата: 01.05.2024 08:41
Кількість переглядів: 37

Правила безпечного святкування Великодня!

 

         Для українців Великдень - це особливе свято, коли слідують традиціям і вірять у диво, а пасхальний стіл - обов’язковий  Великодній атрибут.  Традиційно святкове  меню може складатися із сорока страв, які символізують  дні Великоднього посту.

       Однак, в період свят, коли люди перевантажують шлунок їжею, особливо після тривалого посту, відчутно зростає кількість  шлунково-кишкових  розладів.

Насамперед необхідно пам'ятати про культуру харчування, особливо людям, які мають захворювання органів травлення.

 

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці Держпродспоживслужби рекомендують дотримуватись основних наведених нижче простих правил.

          Найперше - оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих, офіційних, обладнаних продовольчих ринках,  де проводиться  ветеринарно-санітарна експертиза.

-  Ні в якому разі не купуйте товар на стихійних ринках та у невідомих осіб! Молочні та м’ясні продукти, а також ранню городину особливо небезпечно купувати в місцях стихійної торгівлі.  Та  й власноруч виготовлені м'ясні продукти не завжди безпечно споживати, оскільки важко здійснити правильну термічну обробку.

Не замовляйте кондитерські вироби домашнього приготування!

-  Не закуповуйте заздалегідь харчові продукти, які швидко псуються.

- Купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання, вимагайте документи, що засвідчують якість та безпеку.

- Придбане на ринках молоко потрібно завжди кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити.

-   При приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць.

-  Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання.

-  Овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою.

- Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Перевагу віддайте централізованим джерелам водопостачання, пунктам розливу або використовуйте бутильовану питну воду.

 

      Дотримуйтесь правил особистої гігієни:

-  Підтримуйте чистоту.

Обов’язково мийте руки з милом, перед тим як брати продукти харчування, готувати їжу та після відвідування вбиральні.

- Захищайте кухню та харчові продукти від комах, гризунів і інших тварин.
 

       Відокремлюйте сире і приготоване

- Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів.

- Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремими кухонними приладами і приладдям, такими як ножі і обробні дошки.

- Зберігайте продукти в закритому посуді для запобігання контакту між сирими і готовими продуктами.

 

      Дотримуйтесь технологій приготування страв

- Ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти.

-  Доводьте такі блюда, як супи і печені, до кипіння, щоб бути впевненими, що вони досягли 70° C.

    

    Дослідження показує, що теплова обробка продуктів при температурі 70° C може зробити їх значно безпечніше для вживання. Особливу увагу необхідно звертати на м’ясний фарш, м’ясні рулети, великі шматки м’яса і цілісні тушки птиці.

 

    Зберігайте продукти при  відповідному температурному режимі

-  Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на дві години.

-  Охолоджуйте без затримки всі приготовані та швидкопсувні харчові продукти (бажано нижче 5° C).

-  Тримайте приготовані страви гарячими (вище 60° C) аж до сервіровки.

-  Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику.

 

         У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння чи гострих кишкових інфекцій, необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати «швидку» допомогу.

        

        Не займайтесь самолікуванням!

 

        Дотримуючись вказаних нехитрих порад,  у Вас буде  можливість забезпечити себе і своїх близьких продуктами харчування, не побоюючись за своє здоров’я після прийому їх в їжу. 

 

        Бажаємо  усім миру, здоров’я, добра та веселих свят!

 

Ніжинське районне управління

                                                                       Головного управління

                                                                       Держпродспоживслужби

                                                                       в Чернігівській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь