A A A K K K
для людей із порушенням зору
Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Батуринфест "Шабля" відгудів!

Дата: 04.07.2018 12:21
Кількість переглядів: 2474

Фото без опису

На три дні до Батурина приїхала не тільки активна молодь з Чернігівської та Сумської областей,  творчі колективи м.Київ та рок-гурти з усієї України, а й дощ, який дещо змінив плани першого дня Батуринфесту «Шабля» і наробив клопоту у наметовому містечку. Проте, це тільки додало козацького драйву й не завадило зібрати на славетній батуринській землі близько 10 тисяч відвідувачів!

Фото без опису

Звісно, третій день фестивалю, про який пишуть більшість ЗМІ, був найбільше насичений подіями та підтвердив основне гасло фесту – «Же през шаблі маєм право» (із «Думи» Івана Мазепи)! На великій сцені Співочого поля -  виступи військового оркестру 58 ОМПБР ЗСУ з репертуаром військової класики та кавер-версій всесвітньо відомих рок-виконавців, академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські Клейноди» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм,

Фото без опису

Київського академічного театру українського фолькльору «Берегиня», богатирські ігри від стронгмена Олександра Пеканова, на рок-концерті: Віктор Погуляй, «Новий День» м.Конотоп, рок-експерименти з трембітою та сопілкою Івано-Франківського гурту «Коралі». Хед-лайнером фесту став київський гурт «Kozak System», який потужно виконав і свою пісню «Шабля». Паралельно з нічним кінозалом (фестивалем «Відкрита ніч» - Дубль 21 – 2018) тривала українська дискотека від DJ Rocket-Jam.  

Фото без опису

Різні сторони української козацької душі демонстрував Батуринфест, тому розпочався третій день панахидою біля Пам’ятника Героям Батуринської трагедії 1708 року та відкриттям виставки «В’язні сумління» (присвячена Українській Гельсінській спілці), яку відкрили: О. Сокульська – голова Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, директор газети «Наша віра», К. Маціюк – представник Хмельницького осередку товариства, О. Костюк – народний депутат України І скл., віце-президент Асоціації народних депутатів України, О. Сугоняко – політик, економіст, громадський діяч, народний депутат України 12 скл., президент АУБ.

Фото без описуФото без описуУсі дні фестивалю можна було відвідувати екскурсії унікальними локаціями НІКЗ «Гетьманська Столиця», виставки майстрів українського, традиційного, декоративно-ужиткового мистецтва, виставку національно-патріотичної літератури, фуд-корт та поярмаркувати серед яток майстрів хенд-мейду, подивитись виставку, сучасної, військової техніки та стрілецького озброєння (58 ОМПБР ЗСУ), виставку світлин воїнів учасників бойових дій на Сході України та наданих ними експонатів, військово-історичну реконструкцію. На жаль, з технічних причин не злетіла повітряна куля, проте для дітей працювало велике атракціонне містечко.

Фото без описуФото без опису

Другий день був наповнений вишкольним духом - турнір зі спортивного орієнтування, майстер-клас з історичного шаблювання від військово-історичних реконструкторів, квест «Стежками Конституції». Для глядачів працювала літературно-поетична галявина, виступали барди, 18 кобзарів-лірників, в міському будинку культури на фольк-сцені виступили колективи с.Алтинівка, с. Носелівка, с.Городище і народний аматорський фольклорно-обрядовий ансамбль «Козацька душа» м.Батурин. Під час презентації фільму «МІФ» (режисери Л. Кантер, І.Ясеній) про Василя Сліпака зала багато разів завмирала у єдиному подиху зі сльозами, які поглинала темрява. Було про що подумати й під час нічного кінозалу на показі сучасних українських фільмів («Кіборги», «Червоний»). Другого дня вечірній концерт рок-сцени об’єднав гурти: «Варйон» м. Київ, «Скеля» м.Чернігів, «Протифаzа» м.Бахмач, гурт Телері («Останні») м.Переяслав-Хмельницький, «Рутенія» м.Івано-Франківськ.

Фото без описуФото без опису

Київські рок-гурти «Хорея Козацька» і «Тінь Сонця» потужним позитивним настроєм увінчали перший дощовий день фесту, а передували їм - історичний диспут «Державотворення та Конституція» (д.і.н. В.Брехуненко, М. Ковальчук, к.і.н., ст.н.сп. Інституту української археографії та джерелознавства ім. Грушевського НАНУ, Р.Захарченко, краєзнавець, аспірант Інституту археографії та джерелознавства ім. М.Грушевського НАНУ, модератор – Б.Галайко, к.і.н., директор Науково-дослідного інституту українознавства МОН України) та молодіжні дебати (тренери Чернігівського відділення ВМГО «Федерація дебатів України»), які розглянули резолюцію «Надання Батурину статусу Гетьманської столиці у сучасній Україні».

Фото без описуФото без опису

В перший день гостей фестивалю в парку Палацу К.Розумовського зустрічав багатий ярмарок, виставка національно-патріотичної літератури, алея майстрів, учні та вчителі Конотопської школи №10 презентували виставку «Жіночі головні убори від минулого до сьогодення».

Фото без описуГоловні організатори фесту Батуринська міська рада та Національний історико-культурний заповідник  «Гетьманська столиця» висловлюють подяку за величезний вклад і волонтерську роботу: ГО «Вогонь відродження», Сосницькому РМГО СК «Анти», МГО «Сокіл», творче втілення ГО «Голосіївська криївка» і Мистецькому об'єднанню «Глечик». Щира підтримка БФ «Велика родина» та особисто В.І. Ульянченко стала запорукою у підготовці та проведенні Батуринфесту «Шабля».

Фото без опису

Звісно, фестиваль не міг відбутися без потужної підтримки з боку Народного депутата ВО №208 В.М. Давиденка, ПАТ «Чернігівобленерго», Міністерства молоді та спорту України, департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації, управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь