A A A K K K
для людей із порушенням зору
Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Бережіть бджолу!

Дата: 29.10.2018 11:49
Кількість переглядів: 1165

Звернімо увагу, що бджільництво в Україні — дуже добре розвинена галузь сільського господарства, яка має довгу історію, що сягає доби Київської Русі. Сьогодні Україна займає перше місце з виробництва меду серед країн Європи та третє місце серед всіх країн світу. 

Винахідником рамкового вулика та всієї сучасної (раціональної) системи бджільництва був, як ми знаємо, наш земляк Петро Прокопович. Вулик Прокоповича дозволив вилучати мед, не винищуючи димом бджіл, як це практикувалося в ті часи. Нині рамкою оперують мільйони пасічників у світі. Прокопович здійснив також цілу низку інших видатних винаходів, які мали велике значення для розвитку світового бджільництва. Пасіки у нашому регіоні завжди були знаними й екологічно чистими, проте на сьогодні багато ризиків несе агресивне використання хімії в агровиробництві.

Зауважимо, що світове виробництво меду становить 1,5 млн тонн на рік, і на частку України припадає 5%. За даними FAO, Україна з 2008 року займає перше місце з виробництва меду серед країн Європи (з валовим збором до 75 тис. тонн) і четверте після таких світових лідерів, як Китай (367 тис. тонн), Туреччина (81,4 тис. тонн) і Аргентина (81 тис. тонн). Усього людей, які займаються розведенням бджіл і виробництвом меду, близько 700 тис. — півтора відсотка населення країни. Споживання меду в Україні 1,2 кг на рік, що є одним з найвищих показників у світі. Серед лідерів є також Австралія (1,6 кг на рік), Греція (1,4) та Німеччина (1,1 кг).

22 лютого 2000 року Президент України підписав Закон України «Про бджільництво». Нормативна діяльність галузі більшою мірою забезпечується не цим законом, а іншими нормативними актами, в тому числі «Правила ввезення в Україну та вивезення за її межі бджіл і продуктів бджільництва», «Порядок реєстрації пасік», «Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки» та ін.

В останній час завдяки створенню громадських організацій, які впроваджують серед бджолярів сучасні розробки та новітні технології котрі в свою чергу допомагають підвищити рентабельність пасіки популярність бджільництва в Україні стрімко набирає обертів. 

Великий внесок в розвиток галузі в цьому напрямку внесла Громадська Спілка "Всеукраїнське громадське об'єднання «Спілка Пасічників України», якими розроблені методичні рекомендації, які додаємо . Пропонуємо вашій увазі кілька кроків для запобігання загибелі бджіл .

Бджільництво - це самозайнятість і розвиток промисловості в регіоні та Україні в цілому, але потребують чималої підтримки держави задля її сталого розвитку.

"Урядовий кур’єр" також непокоїться Чи стане пасічник мільйонером . 

Бережіть бджолу заради нас самих!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь