Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Бахмацьке управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області інформує

Дата: 25.06.2021 10:28
Кількість переглядів: 1378

Харчові отруєння та їх профілактика

       Нарешті розпочалося справжнє літо – час відпусток, подорожей, відпочинку на свіжому повітрі. Та саме влітку різко збільшується  кількість харчових отруєнь, тому що в період спекотної погоди, завдяки підвищеній температурі повітря, утворюються ідеальні умови для розмноження багатьох збудників кишкових інфекцій. Отруєння продуктами харчування частіше усього відбувається через споживання неякісної, брудної, зіпсованої їжі. . Харчове отруєння — це на 90% неуважність, недотримання санітарії самою людиною. 

        Лідирують у списку молоко та м'ясо, а, також, продукти із них. Різноманітні ряжанки, йогурти, кефір, творог, бринза при поганій термічній обробці, недотриманні санітарних норм є головними джерелами бактеріальних токсикоінфекцій. М'ясо та м'ясні продукти так само небезпечні, якщо купуються у сумнівних місцях у неперевірених продавців. Не варто забувати, що отруєння продуктами харчування — це грубі порушення умов зберігання, зокрема, це стосується молока.                                                                                                                                Риба та яйця, також, представляють загрозу: риба часто містить токсини або може бути заражена мікроорганізмами, а яйця — це основне джерело сальмонельозу. Немиті та підгнивші, зіпсовані овочі та фрукти — джерело літніх отруєнь. Консерви — головний винуватець тяжкого харчового отруєння — ботулізму. Останніми у списку є морепродукти — устриці, мідії, молюски, які частіше всього викликають харчові токсикози немікробного походження.

      Основними ознаками харчового отруєння є: невеликий інкубаційний період – від 1 до 6 годин(період від вживання їжі до розвитку хвороби), швидкий розвиток хвороби, масовість ураження (симптоми отруєння у всіх, хто споживав продукт), висока температура, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, діарея, біль у животі, здуття живота, нудота і блювота, запаморочення, низький тиск, прискорене серцебиття.

      Попередження харчових отруєнь полягає у наступному:                                                                                          -   Регулярно мити руки, після кожного відвідування громадських місць (ринки, магазини, офіси, транспорт, після кожного відвідування туалету, перед та після приготування їжі, особливо, якщо готувались сирі м'ясо та риба.                                                                                                                                           

-  Систематично забезпечувати чистоту у місцях приготування їжі. мити потрібно усі столові прибори, посуд, частіше міняти кухонні рушники та губки.                                                                                           

-  При покупці продуктів харчування потрібно звертати увагу на умови їх зберігання, терміни реалізації, зовнішній вигляд.                                                                                                                                                                     

-  Не купувати продукти на стихійних ринках, у місцях, непридатних для торгівлі, не обладнаних холодильними установками, тощо.                                                                                                                                               

-  Дотримуватись у домашніх умовах правил зберігання продуктів.                                                                            

Без вагань викидати навіть злегка зіпсовану їжу. Не допускати її повторної переробки.                         

-  Дотримуватись правил термічної обробки продуктів — молоко кип'ятити, яйця варити або смажити, так само м'ясо та рибу.                                                                                                                                          -  Зберігати приготовану їжу не більше 1,5-2 годин у відкритому вигляді при кімнатній температурі.

Зберігати напівфабрикати, сирі продукти окремо від готових страв, бажано у закритому вигляді.

 -  Не споживати у їжу гриби сумнівного виду, гриби, які ростуть біля трас, промислових об'єктів, куповані на стихійних ринках у незнайомих продавців.                                                                                                    

-  Сміттєві корзини, відра тримати закритими та очищувати якомога частіше.                                               

-  Овочі, фрукти, ягоди повинні піддаватись обробки водою. Якщо консистенція продукту дозволяє, краще обдати його кип'ятком.                                                                                                                                        -  Готові продукти повинні зберігатись окремо від сирих.                                                                                     Покупка продуктів на стихійних ринках загрожує харчовим отруєнням.                                                            - Практично усі продукти потрібно піддавати тепловій обробцісмаженню, варінню, запіканню.

    Профілактика — це основний захід, що допоможе убезпечити себе та своїх близьких від харчової токсикоінфекції


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь