A A A K K K
для людей із порушенням зору
Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Правові наслідки відмови від вступу в шлюб

Дата: 12.01.2022 14:23
Кількість переглядів: 3093

Правові наслідки відмови від вступу в шлюб

Інколи чиїсь щасливі моменти в житті та найзаповітніші мрії можуть бути кимось затьмарено. Наприклад, пара планує весілля, а потім хтось передумав одружуватись, проте заява до РАЦСу подана, гостей запрошено, словом, підготовка в самому розпалі. Причин для відмови від вступу в шлюб може бути безліч, але у статті ми ж спробуємо розібратися лише у правових наслідках такого рішення.

Перш за все, необхідно пам’ятати, що шлюб – це вільний рівноправний союз чоловіка та жінки укладений з дотриманням порядку та умов встановлених законом, який утворює сім'ю та породжує між чоловіком та жінкою особисті майнові та немайнові права та обов'язки.

Конституція України ( стаття 51) і Сімейний кодекс України ( стаття 24) проголошують, що шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка, а Кримінальний кодекс України ( стаття 151-2) визнає  злочином примушування особи до вступу в шлюб.

Таким чином сама подача заяви про реєстрацію шлюбу не створює обов’язку для наречених зареєструвати шлюб. Така заява може розглядатися як своєрідне повідомлення органам реєстрації актів цивільного стану про намір зареєструвати шлюб.

Після отримання заяви посадові особи органів РАЦС в установлені терміни проводять перевірку інформації, заявленої нареченими, щодо відсутності обставин, які перешкоджають реєстрації шлюбу, та готують проведення реєстрації шлюбу у строк, місці та враховуючи побажання наречених про урочистість процедури.

Які ж наслідки може мати відмова від шлюбу?

Відмова від реєстрації шлюбу когось із наречених у період між подачею заяви до органу РАЦС і датою весілля тягне за собою наслідки майнового характеру.

Сімейний кодекс України містить норму, згідно якої особа, яка відмовилася від шлюбу, зобов’язана відшкодувати другій стороні затрати, що були нею понесені у зв’язку з приготуванням до реєстрації шлюбу та весілля.

Які затрати треба відшкодовувати?

В даному випадку – витрати на придбання певного майна, оплату робіт чи послуг, пов’язаних з приготуваннями до весільної церемонії. Наприклад, це можуть бути гроші, витрачені на весільне вбрання, замовлення кафе чи ресторану, послуги фотографа тощо.

Слід мати на увазі, затрати мають бути прямо пов’язаними саме з приготуванням до весільного святкування та бути фактично сплаченими.

Також обов’язковою умовою відшкодування витрачених коштів є прямий і безпосередній зв’язок цих витрат з підготовкою до весілля. Іншими словами, очевидним має бути той факт, що якби не весілля, то таких витрат взагалі не було б, а також те, що придбані речі (замовлені послуги) неможливо в подальшому використати в побуті, господарстві.

У разі відмови однієї із сторін добровільно відшкодувати кошти сторона, яка понесла витрати, має право звернутися до суду із позовною заявою, до якої треба додати докази всіх сум, які заявляються до відшкодування (чеки, квитанції, договори, інші документи із зазначенням суми, дати, прізвища особи та призначення платежу).

Такий позов подається до суду за місцем реєстрації відповідача, за його подання необхідно сплатити судовий збір у розмірі, передбаченому Законом України «Про судовий збір» - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу ( 992,40 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу ( 12405,00 грн.).

Коли матеріальна шкода не підлягає відшкодуванню?

Сімейний Кодекс України встановлює, що затрати не підлягають відшкодуванню, якщо відмова від шлюбу була викликана поважними причинами, про які один з майбутнього подружжя дізнався лише  під час підготовки до весілля і до назначеного дня реєстрації шлюбу. Такими причинами можуть бути:

  • протиправна або аморальна поведінка нареченого/нареченої;

  • приховання обставин, що мають для того, хто відмовився від шлюбу, істотне значення: тяжка хвороба, наявність дитини, судимість тощо.

 

ДОВІДКОВО!!!

Щоб отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань:

-зателефонуйте на безкоштовний номер системи БПД  0 800-213-103

-зателефонуйте на міський номер 04635 – 2-13-81

-поставте запитання у месенджер Фейсбук-сторінки:

https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/

https://www.facebook.com/Legal.Aid.Nizhyn/

   - напишіть на електронну пошту

nizhyn.chernihiv@legalaid.cn.ua   або   bakhmatske@legalaid.cn.ua

- прочитайте правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» -   https://t.me/ualegalaid

-обговоріть її у нашому чаті  -   https://t.me/ualegalaidchat

- поставте запитання на Інстаграм-сторінці системи БПД  

https://www.instagram.com/ualegalaid/?hl=uk

- скористайтеся правничою вікіпедією WikiLegalAid 

https://wiki.legalaid.gov.ua

 

Завсектору « Бахмацьке БПД»   Погоріла Яна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь