Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Харчові отруєння рибою та їх профілактика

Дата: 20.06.2023 14:38
Кількість переглядів: 371

               Харчові отруєння рибою та їх профілактика

Враховуючи надзвичайну ситуацію, що сталася внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС, спостерігається загибель риби  у великих обсягах. З метою недопущення виникнення токсикоінфекцій серед населення небезпечною рибою, яка може бути перероблена недобросовісними виробниками, при споживанні якої можуть виникнути харчові отруєння, зокрема ботулізм – дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання.

Спільно з органами внутрішніх справ, спеціалісти Ніжинського районного управління Держпродспоживслужби  (м. Бахмач) проводять моніторингові обстеження місць реалізації риби та рибопродуктів та інформування населення  щодо небезпеки харчових  отруєнь.

Риби можуть служити джерелом зараження людей і тварин різними хворобами, тому що є переносниками небезпечних бактерій і вірусів, а також проміжними господарями гельмінтів. Вони здатні зберігатися в рибі тривалий час у стані вірулентності. Риби при цьому не хворіють, але є носіями мікробу. В звичайних умовах загроза зараження людини незначна у зв’язку з тим, що при кулінарній обробці кишечник і внутрішні органи риби видаляються, а м’ясо прожарюється або переварюється. Однак, в окремих випадках кулінарної обробки може виявитися недостатньо. Так, при вживанні в їжу страв, приготованих з сирої риби, не виключена можливість виникнення важких токсикозів і гельмінтозів у людей і тварин. Розглянемо причини виникнення найбільш ймовірних захворювань.

https://darg.gov.ua/files/11/06_04_botulizm1.jpg Ботулізм – токсикоінфекційне захворювання, яке характеризується ураженням нервової системи, в основному довгастого і спинного мозку, що протікає переважно з офтальмоплегічним і бульбарним синдромами. Збудник захворювання – бактерія клострідіум ботулінум – мешканець ґрунтів. З паводковими водами вона потрапляє у водойму, а потім в організм риби через кишечник і пошкоджені шкірні покриви. Ботулізмом найчастіше людина заражається влітку – при вживанні в'яленої або копченої риби. Характерною рисою ботулізму, за якою його легко відрізнити від інших інфекцій, є порушення зору – починається параліч м'язів зображення, спостерігається двоїння в очах, з'являється косоокість. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину.

https://darg.gov.ua/files/11/06_04_botulizm2.jpg Опісторхоз – один з найбільш важких гельмінтозів, переданих людині з рибою. Тіло паразита має подовжено-овальну форму з двома присосками і довжину 8-13 мм. Риба, заражена личинками опісторхозу, потрапляючи в організм остаточного хазяїна, перетравлюється, а личинки під дією шлункового соку і жовчі звільняються від оболонок капсули, виходять в кишечник та проникають у печінку, жовчний міхур або підшлункову залозу. Через місяць вони стають статевозрілими. Цикл розвитку паразита триває 4-5 місяців. При масовому зараженні у людини спостерігаються закупорювання жовчних проток, цироз печінки. Основний спосіб боротьби – особиста профілактика, яка полягає у відмові від вживання в їжу сирої, свіжомороженої, слабосолоної риби з сімейства коропових.

З метою попередження харчових отруєнь, Ніжинське управління Держпродспоживслужби рекомендує купувати рибу та інші водні біоресурси лише у відведених для їх продажу місцях (спеціалізованих магазинах, санкціонованих ринках, де створені відповідні температурні умови для зберігання харчових продуктів, що швидко псуються) і вимагати при цьому у продавця документи, які засвідчують якість та безпеку продукції –  товаротранспортну накладну, сертифікат відповідності тощо.

Довідкова інформація:

Для того, щоб обрати якісну та свіжу рибу, насамперед, треба звернути увагу на очі – вони повинні бути прозорі та опуклі, зябра – яскраво-рожевого або яскраво-червоного кольору, луска – вологою. Риба має бути неушкодженою та мати природній блиск. Крім того, її запах повинен бути приємним та не різким. Якщо ж у риби каламутні очі, сухий хвіст, зябра темно-червоного кольору та відчувається неприємний запах, то таку рибу вживати не слід.

З початку року  по Чернігівській області захворіло на  ботулізм – 8 людей.

Бережіть себе!

19.06.2023р.

Заступник начальника Ніжинського районного управління ДПСС         А. ШУМАК.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь