Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

СПАДКУВАННЯ ЗА ЗАКОНОМ: ЧЕРГА СПАДКОЄМЦІВ

Дата: 22.07.2024 13:31
Кількість переглядів: 59

 

                                                             

СПАДКУВАННЯ ЗА ЗАКОНОМ: ЧЕРГА СПАДКОЄМЦІВ

Відповідно до чинного законодавства України, спадкування майна після смерті особи здійснюється за заповітом або за законом. Якщо за життя спадкодавця його остання воля  була нотаріально посвідчена та викладена у заповіті, право на спадщину матимуть особи, визначені у заповіті.

 

На випадок відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не включення заповітом усієї спадщини, спадкування здійснюється за законом, а саме ПОЧЕРГОВО.

 

  • 1 черга спадкоємців за законом – діти спадкодавця,  у   тому   числі зачаті за  життя спадкодавця та народжені після його смерті; той з подружжя, який його пережив; батьки;
  • 2 черга спадкоємців – рідні брати та сестри спадкодавця; його  баба  та дід як з боку батька, так і з боку матері;
  • 3 черга – рідні дядько та тітка спадкодавця;
  • 4 черга спадкоємців – особи, які  проживали зі  спадкодавцем  однією сім’єю  не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини.
  • 5 черга   спадкоємців   належать   всі   інші   родичі   спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, при цьому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня. Також у п’яту чергу спадкоємців включають утриманців спадкодавця, які не були членами його сім’ї.

         Слід зазначити, кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування Підставами може бути: неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття та у випадку зміни черговості одержання права на спадкування.

 

ОСОБЛИВОСТІ ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ ДИТИНОЮ

 

Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, якщо не було подано заяву про відмову від прийняття спадщини (ч. 4 ст. 1268 ЦКУ).

Заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун. Що ж стосується осіб, які досягли 14 років то вони мають право подати заяву про прийняття спадщини самостійно та без згоди своїх батьків або піклувальника (ч.3-4 ст. 1269 ЦКУ).

 

Якщо спадкоємцями є малолітні, неповнолітні, недієздатні особи або особи, цивільна дієздатність яких обмежена, про видачу свідоцтва виконавцю заповіту нотаріус повідомляє відповідні органи опіки та піклування.

 

Як отримати правову консультацію від системи БПД?

Телефоном

Найшвидший спосіб проконсультуватися з юристом системи БПД — зателефонувати до контактного центру. Юристи на зв’язку у будні з 8:00 до 18:00 за Київським часом.

  • З мобільних чи стаціонарних телефонів у межах України: 0 800 213 103. дзвінки  безкоштовні.
  • Подзвонити з мобільного застосунку Telegram
  • Для дзвінків з-за кордону +38 044 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

 

Письмово

Повідомлення обробляються у будні з 8:00 до 18:00

 

Готові правові консультації можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid.

 

Допомога офлайн у бюро правничої допомоги

Звернутися до найближчого бюро правничої допомоги по безоплатну первинну та вторинну правничу  допомогу  можна  незалежно від  реєстрації  місця  проживання.

 Бюро правничої допомоги працюють по всій Україні, за винятком регіонів, де тривають бойові дії.

Подивитися розташування, номери телефонів та актуальну інформацію про режим роботи бюро правничої допомоги можна на сайті Безоплатної правничої допомоги або ж на мапі за посиланням

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1er4ZNvS4q5ULH8SJpBRxs_-nqqYnNoYg&ll=48.891090018444466%2C31.172939500000012&z=6 

         Отримати консультацію з правових питань можна у секторі «Бахмацьке бюро правничої допомоги» Менського відділу надання безоплатної правничої допомоги, який працює за адресою: 16500, м. Бахмач, вул. Соборності, 42, тел. 04635 23 13 81.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь