Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Державна податкова служба України у Чернігівській області інформує

Коли подавати звіти та сплачувати єдиний внесок у 2019 році

Фізичні та юридичні особи, незалежно від системи оподаткування, зобов’язані подавати звітність з єдиного внеску у визначені законодавством терміни. Фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до органів ДФС звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом  (календарний рік). Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, формують та подають самі за себе до фіскальних органів звіт один раз на рік до 1 травня року, що настає за звітним періодом. Страхувальники, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами, у частині подання звіту за таких осіб зобов’язані формувати та подавати до органів ДФС звіт протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду (календарний місяць). Для членів фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, звітними періодами є календарні місяці, які формуються та відображаються у річній звітності, що подається до 1 травня року за результатами фінансового року. Варто зазначити, звільняються від сплати єдиного внеску за себе фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему, та члени фермерського господарства, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Звіт зазначеними особами не подається. Водночас платники єдиного внеску, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця. Фізичні особи - підприємці, в тому числі «єдинники», особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Платники єдиного внеску несуть фінансову та адміністративну відповідальність за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності з єдиного внеску. Наголошуємо, що звіти по єдиному внеску повинні подаватися за формами, які передбачені наказом Міністерства фінансів України від 15 травня 2018 року № 511 .

16:32 14.01.2019

Про розмір єдиного внеску з 01 січня 2019 року

Головне управління ДФС у Чернігівській області звертає увагу платників податків, що з 01 січня 2019 року набрали чинності зміни до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) щодо розміру та порядку обчислення єдиного внеску, внесені Законом України від 23 листопада 2018 року №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», а саме: 1. Єдиний внесок для фізичних осіб-підприємців, у тому числі і для тих, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41 відсотка визначеної пунктом 1 частини першої статті 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю. 2. Максимальна база нарахування єдиного внеску становитиме 15 розмірів мінімальної заробітної плати (МЗП) (15 х 4173 грн. = 62 595 гривень). 3. Мінімальний розмір єдиного внеску (мінімальний страховий внесок у 2019 році) дорівнюватиме: 4173 грн. х 22 % = 918,06 гривень.

16:29 14.01.2019

Увага: пільговий період митного оформлення транспортних засобів на іноземній реєстрації діє до 22 лютого!

Чернігівська митниця ДФС звертає увагу, що відповідно до частини 8 Закону України від 08.11.2018 № 2611-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» пільговий період дії ставки акцизного податку (коефіцієнт 0,5) для митного оформлення легкових транспортних засобів діє протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом, тобто до 22 лютого 2019 включно. Додатково звертаємо увагу, що Тимчасовий порядок виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 № 1077, діє до 23 травня 2019 (включно). З 24 травня 2019 року вступають в дію норми законів України, які посилюють адміністративну відповідальність за правопорушення, пов’язані, зокрема, з порушеннями митних правил стосовно транспортних засобів особистого користування, зареєстрованих в реєстраційних органах іноземних країн, щодо яких не дотримано умови (вимоги) митних режимів транзиту або тимчасового ввезення.

10:20 14.01.2019

(0462) 652911 - телефонуйте у випадках аферистах по телефону

ДФС в області попереджає щодо «телефонних аферистів»! Шахраї, основною метою яких є власна нажива у будь-який спосіб, продовжують телефонувати платникам Чернігова і області від імені керівництва фіскальних органів. Дзвінки з проханням перерахувати кошти, надати допомогу або віддячити за якусь вигадану послугу надходять платникам на мобільні телефони. Головне управління ДФС у Чернігівській області звертається до мешканців регіону із застереженням ні в якому разі не піддаватися на провокації та перевіряти будь-яку інформацію, звернувшись безпосередньо до фіскальної служби. З метою попередження можливих порушень просимо негайно телефонувати за номером: (0462) 652-911 або звертатись за адресою: м.Чернігів, вул. Реміснича, 11.

09:56 14.01.2019

У Чернігівській області продовжується операція «Акциз»

Головним управлінням Державної фіскальної служби у Чернігівській області з початку року проводиться комплекс широкомасштабних заходів з протидії тіньовому виробництву та обігу підакцизних товарів під умовною назвою «Акциз-2019», спрямованих на недопущення потрапляння на ринок фальсифікованих та контрабандних підакцизних товарів, а також забезпечення додаткових надходжень коштів до бюджету. Заходи в рамках операції «Акциз» тривають декілька років поспіль і саме їх результативність вимагає продовжувати ці заходи в подальшому. Так, у рамках операції «Акциз-2018», що проводилась протягом минулого року, обліковано 42 кримінальних правопорушення по напрямку протидії незаконному обігу підакцизних товарів, в тому числі 12 – за частиною 3 статті 204 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення алкогольних напоїв з недоброякісної сировини, що становить загрозу життю та здоров’ю людей), припинено діяльність 8 незаконних виробництв підакцизних товарів, з яких 6 – з виготовлення алкогольного сурогату та 2 – з незаконного виготовлення паливно-мастильних матеріалів. Впродовж минулого року з незаконного обігу вилучено товарно-матеріальних цінностей підакцизної групи на суму 29,6 млн грн, у т.ч. 20 тисяч літрів горілки, 17,5 тисяч літрів спирту, 118 тисяч пачок тютюнових виробів, 319 тон пально-мастильних матеріалів та скрапленого газу. З метою забезпечення відповідного реагування та проведення перевірочних заходів Головне управління ДФС у Чернігівській області інформує, що у разі наявності інформації про факти незаконного обігу підакцизних товарів на території Чернігівської області, громадяни мають можливість звертатися до органів ГУ ДФС у Чернігівській області за телефоном 651479 та у письмовій формі, відповідно до Закону України «Про звернення громадян», за адресою: ГУ ДФС у Чернігівській області, м. Чернігів, вул. Реміснича, 11 для проведення перевірочних заходів та припинення правопорушень.

09:53 14.01.2019

Останній місяць 2018 року приніс у скарбницю майже 933 мільйони гривень податків від платників Чернігівщини

До бюджетів усіх рівнів у грудні 2018 року платниками Чернігівщини сплачено 932,8 млн грн податків та зборів. Фактичні надходження грудня минулого року перевищено на 17 відсотків. У тому числі до державного бюджету надійшло 445 млн грн, що у порівнянні з груднем минулого року більше на 16 відс. або на 63 млн гривень. Приріст сплати відбувся в основному за рахунок рентної платі за користування надрами (зростання на 40 відс. або на 21 млн грн), податку на додану вартість (на 9 відс. або на 15,7 млн грн), податку на доходи фізичних осіб та військового збору (на 16 відс. або на 23 млн грн), податку на прибуток (на 59 відс. або на 3,7 млн грн). До місцевих бюджетів усіх рівнів платниками області сплачено майже 488 млн грн податків та зборів. Факт грудня минулого року перевищено на 17 відс. або на 72 млн гривень. Найбільший приріст по податку на доходи фізичних осіб (на 16,5 відс. або на 53 млн грн), єдиному податку (на 37 відс. або на 8,6 млн грн), податку на майно (на 12 відс. або на 6,4 млн грн). Найбільшу питому вагу у формуванні доходів територіальних громад має податок на доходи фізичних осіб (сплачено понад 374 млн гривень, що становить 76,7 відс. загальної суми надходжень). Також значним є вплив на наповнення бюджетів від сплати податку на майно (60 млн грн або 12,3 відс.), єдиного податку з підприємницької діяльності (майже 32 млн грн або 12,3 відс.).

16:56 08.01.2019

Кампанія декларування доходів громадян розпочалася, - ГУ ДФС у Чернігівській області

Традиційно, з 1 січня 2019 року в Україні розпочалася Кампанія декларування доходів громадян. Отож, громадянам варто подбати про своєчасне подання річної податкової декларації,  - звертають увагу в Головному управлінні ДФС у Чернігівській області. Громадяни, котрі у 2018 році отримали доходи, з яких не було сплачено податок на доходи фізичних осіб, зобов’язані  заповнити річну податкову декларацію і до 1 травня 2019 року подати до податкової інспекції за місцем обліку. Звертаємо увагу, що до доходів, які згідно законодавчих вимог підлягають обов’язковому декларуванню, належать: - доходи від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)); - окремі види доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті; - інвестиційні доходи, отримані від операцій з інвестиційними активами; - іноземні доходи;  - доходи, отримані від продажу або обміну об’єктів рухомого та нерухомого майна; - отримані платником податку у спадщину чи у дарунок кошти, майно, майнові чи немайнові права; - доходи, отримані від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) ; - доходи, отримані у вигляді виграшів та призів; - доходи, отримані від продажу власної сільгоспродукції фізичними особами. Для подання декларації можна звернутися до Центрів обслуговування платників. Саме тут фахівці ДФС нададуть громадянам необхідні консультації та допоможуть правильно заповнити декларацію про отримані доходи.

16:26 02.01.2019

При сплаті податків уточніть реквізити бюджетних рахунків

Звертаємо увагу платників податків, що у зв’язку із запровадженням Державною казначейською службою України (далі - Казначейство) централізованої моделі виконання дохідної частини бюджетів, з 02.07.2018 діють нові рахунки для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів, відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (МФО 899998). Платникам податків для забезпечення повноти та своєчасності розрахунків з бюджетами у розрахункових документах на сплату податків, зборів та митних платежів необхідно зазначати реквізити нових рахунків. Разом з тим, кошти, які сплачуватимуться платниками податків на рахунки зі старими реквізитами, не будуть зараховуватись до бюджетів, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження. За даними Головного управління Державної казначейської служби у Чернігівській області, за період з 11.09.2018 по 16.10.2018 було повернуто 1549 платіжних документів на загальну суму 3792,8 тис. грн., з 17.10.2018 по 20.11.2018 повернуто 527 платіжних документів на загальну суму 1651,3 тис. гривень. Отже, для упередження порушень чинного законодавства щодо своєчасності та повноти сплати податків, недопущення втрат бюджету та виникнення податкового боргу, платникам податків необхідно звернути увагу на правильність заповнення реквізитів рахунків у розрахункових документах. Адже, це впливає на своєчасність та повноту зарахування сплачених сум у відповідних інтегрованих картках платників податків та дозволяє уникнути неправомірного боргу та штрафних санкцій. Інформацію щодо реквізитів нових рахунків можна отримати у Центрі обслуговування платників за місцем сплати податків, в органах ДФС, на суб-сайті територіальних органів ДФС України в рубриці «Бюджетні рахунки», а також на офіційних Веб-сторінках головних управлінь Державної казначейської служби України.

11:36 02.01.2019

Чому деякі фізичні особи-підприємці отримали вимоги про сплату боргу

У Головному управлінні ДФС у Чернігівській області повідомляють, що фізичні особи-підприємці, незалежно від обраної системи оподаткування, є платниками єдиного внеску. Платник єдиного внеску зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок. Починаючи з січня 2017 року, всі фізичні особи – підприємці незалежно від сум отриманого чи не отриманого доходу в обов’язковому порядку сплачують єдиний внесок у розмірі не менше, ніж мінімальний. Отже, за 2017 рік фізичним особам - підприємцям необхідно було сплатити 8448 грн. (704 грн. х 12 міс.). Починаючи з січня 2018 року єдиний внесок сплачується щокварталу - до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом. На даний час це 819,06 грн. на місяць або 2457,18 грн. у квартал. Нарахування єдиного внеску відбуваються в автоматичному режимі на рівні ДФС України усім категоріям підприємців, що знаходяться на обліку. Недоїмка – це сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у визначені строки. На суму недоїмки без урахування штрафних санкцій фіскальний орган формує вимогу про сплату боргу (недоїмки) на підставі даних інформаційної системи. Вимога про сплату боргу (недоїмки) є виконавчим документом.  На офіційному веб-порталі ДФС України функціонує сервіс «Реєстр страхувальників», який дає змогу отримати дані з реєстру страхувальників, у тому числі і про зняття їх з обліку ( перейти на сайт ). У разі не завершення процедури зняття з обліку як платника єдиного внеску платник вважається таким, що перебуває на обліку в органах доходів і зборів і повинен сплачувати єдиний внесок.

10:38 02.01.2019

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь