A A A K K K
для людей із порушенням зору
Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Державна податкова служба України у Чернігівській області інформує

Останній місяць 2018 року приніс у скарбницю майже 933 мільйони гривень податків від платників Чернігівщини

До бюджетів усіх рівнів у грудні 2018 року платниками Чернігівщини сплачено 932,8 млн грн податків та зборів. Фактичні надходження грудня минулого року перевищено на 17 відсотків. У тому числі до державного бюджету надійшло 445 млн грн, що у порівнянні з груднем минулого року більше на 16 відс. або на 63 млн гривень. Приріст сплати відбувся в основному за рахунок рентної платі за користування надрами (зростання на 40 відс. або на 21 млн грн), податку на додану вартість (на 9 відс. або на 15,7 млн грн), податку на доходи фізичних осіб та військового збору (на 16 відс. або на 23 млн грн), податку на прибуток (на 59 відс. або на 3,7 млн грн). До місцевих бюджетів усіх рівнів платниками області сплачено майже 488 млн грн податків та зборів. Факт грудня минулого року перевищено на 17 відс. або на 72 млн гривень. Найбільший приріст по податку на доходи фізичних осіб (на 16,5 відс. або на 53 млн грн), єдиному податку (на 37 відс. або на 8,6 млн грн), податку на майно (на 12 відс. або на 6,4 млн грн). Найбільшу питому вагу у формуванні доходів територіальних громад має податок на доходи фізичних осіб (сплачено понад 374 млн гривень, що становить 76,7 відс. загальної суми надходжень). Також значним є вплив на наповнення бюджетів від сплати податку на майно (60 млн грн або 12,3 відс.), єдиного податку з підприємницької діяльності (майже 32 млн грн або 12,3 відс.).

16:56 08.01.2019

Кампанія декларування доходів громадян розпочалася, - ГУ ДФС у Чернігівській області

Традиційно, з 1 січня 2019 року в Україні розпочалася Кампанія декларування доходів громадян. Отож, громадянам варто подбати про своєчасне подання річної податкової декларації,  - звертають увагу в Головному управлінні ДФС у Чернігівській області. Громадяни, котрі у 2018 році отримали доходи, з яких не було сплачено податок на доходи фізичних осіб, зобов’язані  заповнити річну податкову декларацію і до 1 травня 2019 року подати до податкової інспекції за місцем обліку. Звертаємо увагу, що до доходів, які згідно законодавчих вимог підлягають обов’язковому декларуванню, належать: - доходи від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)); - окремі види доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті; - інвестиційні доходи, отримані від операцій з інвестиційними активами; - іноземні доходи;  - доходи, отримані від продажу або обміну об’єктів рухомого та нерухомого майна; - отримані платником податку у спадщину чи у дарунок кошти, майно, майнові чи немайнові права; - доходи, отримані від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) ; - доходи, отримані у вигляді виграшів та призів; - доходи, отримані від продажу власної сільгоспродукції фізичними особами. Для подання декларації можна звернутися до Центрів обслуговування платників. Саме тут фахівці ДФС нададуть громадянам необхідні консультації та допоможуть правильно заповнити декларацію про отримані доходи.

16:26 02.01.2019

При сплаті податків уточніть реквізити бюджетних рахунків

Звертаємо увагу платників податків, що у зв’язку із запровадженням Державною казначейською службою України (далі - Казначейство) централізованої моделі виконання дохідної частини бюджетів, з 02.07.2018 діють нові рахунки для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів, відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (МФО 899998). Платникам податків для забезпечення повноти та своєчасності розрахунків з бюджетами у розрахункових документах на сплату податків, зборів та митних платежів необхідно зазначати реквізити нових рахунків. Разом з тим, кошти, які сплачуватимуться платниками податків на рахунки зі старими реквізитами, не будуть зараховуватись до бюджетів, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження. За даними Головного управління Державної казначейської служби у Чернігівській області, за період з 11.09.2018 по 16.10.2018 було повернуто 1549 платіжних документів на загальну суму 3792,8 тис. грн., з 17.10.2018 по 20.11.2018 повернуто 527 платіжних документів на загальну суму 1651,3 тис. гривень. Отже, для упередження порушень чинного законодавства щодо своєчасності та повноти сплати податків, недопущення втрат бюджету та виникнення податкового боргу, платникам податків необхідно звернути увагу на правильність заповнення реквізитів рахунків у розрахункових документах. Адже, це впливає на своєчасність та повноту зарахування сплачених сум у відповідних інтегрованих картках платників податків та дозволяє уникнути неправомірного боргу та штрафних санкцій. Інформацію щодо реквізитів нових рахунків можна отримати у Центрі обслуговування платників за місцем сплати податків, в органах ДФС, на суб-сайті територіальних органів ДФС України в рубриці «Бюджетні рахунки», а також на офіційних Веб-сторінках головних управлінь Державної казначейської служби України.

11:36 02.01.2019

Чому деякі фізичні особи-підприємці отримали вимоги про сплату боргу

У Головному управлінні ДФС у Чернігівській області повідомляють, що фізичні особи-підприємці, незалежно від обраної системи оподаткування, є платниками єдиного внеску. Платник єдиного внеску зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок. Починаючи з січня 2017 року, всі фізичні особи – підприємці незалежно від сум отриманого чи не отриманого доходу в обов’язковому порядку сплачують єдиний внесок у розмірі не менше, ніж мінімальний. Отже, за 2017 рік фізичним особам - підприємцям необхідно було сплатити 8448 грн. (704 грн. х 12 міс.). Починаючи з січня 2018 року єдиний внесок сплачується щокварталу - до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом. На даний час це 819,06 грн. на місяць або 2457,18 грн. у квартал. Нарахування єдиного внеску відбуваються в автоматичному режимі на рівні ДФС України усім категоріям підприємців, що знаходяться на обліку. Недоїмка – це сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у визначені строки. На суму недоїмки без урахування штрафних санкцій фіскальний орган формує вимогу про сплату боргу (недоїмки) на підставі даних інформаційної системи. Вимога про сплату боргу (недоїмки) є виконавчим документом.  На офіційному веб-порталі ДФС України функціонує сервіс «Реєстр страхувальників», який дає змогу отримати дані з реєстру страхувальників, у тому числі і про зняття їх з обліку ( перейти на сайт ). У разі не завершення процедури зняття з обліку як платника єдиного внеску платник вважається таким, що перебуває на обліку в органах доходів і зборів і повинен сплачувати єдиний внесок.

10:38 02.01.2019

Впродовж листопада-грудня на Чернігівщині припинено діяльність 16 нелегальних автозаправок

На Чернігівщині тривають заходи з протидії нелегальній діяльності автозаправних станцій. Операція під умовною назвою «Акциз» спрямована на викриття та ліквідацію незаконних схем з підакцизними товарами, в тому числі із нафтопродуктами. Спецоперація здійснюється підрозділами Державної фіскальної служби у тісній співпраці із правоохоронними та іншими державними контролюючими органами. Лише протягом листопада-грудня поточного року, завдяки проведеним спільним заходам щодо запобігання та протидії нелегальній діяльності автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів, на території області припинено діяльність 16 нелегальних АЗС та АГЗП, які здійснювали діяльність без необхідних дозвільних документів. Користування такими АЗС створює загрозу для громадян та поширює вірогідність реалізації споживачам неякісного палива сумнівного походження. Внаслідок проведених заходів податковою міліцією, спільно із прокуратурою та підрозділами Національної поліції Чернігівської області, із незаконного обігу вилучено понад 190 тисяч літрів палива та обладнання, що використовувалось для його реалізації. За фактами викритих правопорушень триває досудове розслідування.

16:22 27.12.2018

При сплаті податків уточніть реквізити бюджетних рахунків

Звертаємо увагу платників податків, що у зв’язку із запровадженням Державною казначейською службою України (далі - Казначейство) централізованої моделі виконання дохідної частини бюджетів, з 02.07.2018 діють нові рахунки для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів, відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (МФО 899998). Платникам податків для забезпечення повноти та своєчасності розрахунків з бюджетами у розрахункових документах на сплату податків, зборів та митних платежів необхідно зазначати реквізити нових рахунків. Разом з тим, кошти, які сплачуватимуться платниками податків на рахунки зі старими реквізитами, не будуть зараховуватись до бюджетів, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження. За даними Головного управління Державної казначейської служби у Чернігівській області, за період з 11.09.2018 по 16.10.2018 було повернуто 1549 платіжних документів на загальну суму 3792,8 тис. грн., з 17.10.2018 по 20.11.2018 повернуто 527 платіжних документів на загальну суму 1651,3 тис. гривень. Отже, для упередження порушень чинного законодавства щодо своєчасності та повноти сплати податків, недопущення втрат бюджету та виникнення податкового боргу, платникам податків необхідно звернути увагу на правильність заповнення реквізитів рахунків у розрахункових документах. Адже, це впливає на своєчасність та повноту зарахування сплачених сум у відповідних інтегрованих картках платників податків та дозволяє уникнути неправомірного боргу та штрафних санкцій. Інформацію щодо реквізитів нових рахунків можна отримати у Центрі обслуговування платників за місцем сплати податків, в органах ДФС, на суб-сайті територіальних органів ДФС України в рубриці «Бюджетні рахунки», а також на офіційних Веб-сторінках головних управлінь Державної казначейської служби України.

08:56 27.12.2018

Урядом затверджено Тимчасовий порядок виконання митних формальностей при здійснені митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на території України

Відповідно до пункту 9-2 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України, з метою реалізації Закону України від 08.11.2018 № 2612-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України», постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 № 1077 затверджено Тимчасовий порядок виконання митних формальностей при здійснені митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на території України. Вказаним нормативно-правовим актом з питань державної митної справи, який набрав чинності 21.12.2018, встановлено механізм виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів, що класифікуються за кодом товарної позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, ввезених громадянами на митну територію України, зокрема, з наступними особливостями:

08:52 27.12.2018

Переобладнав транспортний засіб та використовуєш біопаливо – отримай податкову знижку

Згідно з п.п.166.3.7 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 цього Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива. Відповідно до п.п.166.2.1 п.166.2 ст.166 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання). При цьому, процедура переобладнання транспортних засобів, зокрема, для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива, встановлена Порядком переобладнання транспортних засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.10 №607, відповідно до якої після переобладнання транспортного засобу в індивідуальному порядку власник або його представник обирає організацію з оцінки відповідності та подає заяву про проведення оцінювання відповідності транспортного засобу, що переобладнаний, вимогам правил, нормативів і стандартів України, а також умовам (вимогам), викладеним у документі про погодження (заяві про проведення оцінювання). За результатами такого оцінювання видається сертифікат відповідності для переобладнаних автобусів та акт технічної експертизи або сертифікат відповідності для інших транспортних засобів, що переобладнані. Отже, фізична особа, яка здійснила переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива) з метою отримання податкової знижки повинна подати документи, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання транспортного засобу, сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт). Довідково: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс ДФС (категорія 103.06.07).

09:00 21.12.2018

Є питання - телефонуй!

Є питання щодо оформлення транспортних засобів на іноземній реєстрації – телефонуйте на «гарячу» лінію 

14:05 07.12.2018

Щодо спрощеної системи оподаткування

Увага! для переходу на спрощену систему оподаткування з І кварталу 2019 року – необхідно подати заяву не пізніше 14 грудня   Головне управління ДФС у Чернігівській області нагадує, що порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку І – ІІІ груп здійснюється відповідно до пп.298.1.1 – 298.1.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

12:34 06.12.2018

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь