Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Державна податкова служба України у Чернігівській області інформує

Платникам Чернігівщини за минулий рік з бюджету відшкодовано майже 1,3 млрд гривень ПДВ

За інформацією Головного управління ДФС у Чернігівській області, протягом 2018 року проведено камеральні перевірки 251 суб’єкта господарювання-юридичних осіб. Перевірки здійснені з питань визначення достовірності нарахування сум бюджетного відшкодування ПДВ на загальну суму близько 1,4 млрд гривень. За рік, що минув з бюджету відшкодовано майже 1,3 млрд гривень. За результатами перевірок упереджено безпідставно задекларовану до відшкодування суму ПДВ у розмірі 13 млн гривень.

16:52 22.01.2019

Заходи з протидії нелегальним АЗС продовжуються

На Чернігівщині співробітниками податкової міліції, у тісній співпраці із правоохоронними та іншими державними контролюючими органами, продовжується, розпочата минулого року, боротьба з тіньовими схемами на ринку реалізації палива та діяльністю нелегальних АЗС. Автозаправні станції є об'єктами підвищеної небезпеки, для їх експлуатації необхідні відповідні дозвільні документи. Але, як показує практика, багато власників АЗС нехтують цим, а, відтак, діяльність таких об’єктів є потенційно небезпечною та може призвести до надзвичайних подій. Вже з початку поточного року, в ході проведення операції «Акциз-2019», на території області припинено діяльність 3 АЗС та АГЗП, які функціонували без необхідних дозвільних документів. Внаслідок проведених заходів податковою міліцією, спільно із прокуратурою Чернігівської області, із незаконного обігу вилучено понад 43 тисячі літрів палива та обладнання, що використовувалось для його реалізації. Заходи протидії нелегальній діяльності тривають.

15:42 19.01.2019

Що треба знати фізичним особам-підприємцям, які подають звіт щодо сум нарахованого ЄВ самі за себе

Відповідно до п. 2 розд. ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 435), фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до органів доходів і зборів Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт) самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік. Звіт подається за формою № Д5 згідно з додатком 5 до Порядку № 435 із зазначенням типу форми «початкова». Пунктом 3 розд. ІІІ Порядку № 435 визначено, що фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Звіт зазначеними особами не подається. У разі самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему, та які отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, формують та подають до органів доходів і зборів Звіт самі за себе відповідно до пп. 10, 11 розд. IV Порядку № 435 один раз на рік у терміни, визначені п. 2 розд. ІІІ Порядку № 435. Звітним періодом є календарний рік. Довідково: Загальнодоступний інформаційно – довідковий ресурс ДФС (категорія питання 301.06.02).

11:11 18.01.2019

Єдиний внесок необхідно сплатити до 19 січня

У Головному управлінні ДФС у Чернігівській області нагадують, що єдиний внесок необхідно сплатити не пізніше 19 числа місяця, що настає за звітним кварталом, кожен підприємець зобов’язаний сплачувати суму єдиного внеску не  менше мінімального страхового внеску на місяць. Тобто, єдиний внесок за IV квартал 2018 року необхідно сплатити до 19 січня 2019 року. З 1 січня 2019 року змінився розмір мінімальної заробітної плати, яка зросла до 4173 грн.. Відтак, мінімальна сума єдиного внеску становить 918,06 грн. (4173 х 22 відсотки). У у розрахунку на квартал у 2019 році мінімальна сума єдиного внеску становить 2754,18 грн. (918,06 грн. х 3 міс.). Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску на 2019 рік становитиме з 01 січня 2019 року – 62595 грн. (4173 х 15). Нагадуємо, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом. Звіт за оновленою формою Додаток 5 подається фізичними особами - підприємцями за звітний період 2018 року до 09 лютого 2019 року відповідно до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! З 01 січня 2017 року - всі фізичні особи – підприємці - платники єдиного внеску в обов’язковому порядку сплачують єдиний внесок, незалежно від отриманого (не отриманого) доходу у розмірі не менше ніж мінімальний.

16:27 15.01.2019

На Чернігівщині активно оформлюють авто на пільгових умовах

Чернігівською митницею ДФС, після набрання чинності з 25.11.2018 р. Закону України від 08.11.2018 №2611-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів" (далі – Закон), здійснено митне оформлення 644 легкових транспортних засобів товарної позиції 8703 згідно з УКТЗЕД, з них 435 автомобілів з добровільною сплатою до державного бюджету коштів у сумі, що дорівнюють розміру п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн). Загальна сума митних платежів сплачених по даній категорії товарів становить 42 815,2 тис гривень. Чернігівська митниця ДФС звертає увагу, що відповідно до частини 8 Закону пільговий період дії ставки акцизного податку (коефіцієнт 0,5) для митного оформлення легкових транспортних засобів діє протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом, тобто до 22 лютого 2019 включно.

16:25 15.01.2019

Коли подавати звіти та сплачувати єдиний внесок у 2019 році

Фізичні та юридичні особи, незалежно від системи оподаткування, зобов’язані подавати звітність з єдиного внеску у визначені законодавством терміни. Фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до органів ДФС звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом  (календарний рік). Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, формують та подають самі за себе до фіскальних органів звіт один раз на рік до 1 травня року, що настає за звітним періодом. Страхувальники, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами, у частині подання звіту за таких осіб зобов’язані формувати та подавати до органів ДФС звіт протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду (календарний місяць). Для членів фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, звітними періодами є календарні місяці, які формуються та відображаються у річній звітності, що подається до 1 травня року за результатами фінансового року. Варто зазначити, звільняються від сплати єдиного внеску за себе фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему, та члени фермерського господарства, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Звіт зазначеними особами не подається. Водночас платники єдиного внеску, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця. Фізичні особи - підприємці, в тому числі «єдинники», особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Платники єдиного внеску несуть фінансову та адміністративну відповідальність за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності з єдиного внеску. Наголошуємо, що звіти по єдиному внеску повинні подаватися за формами, які передбачені наказом Міністерства фінансів України від 15 травня 2018 року № 511 .

16:32 14.01.2019

Про розмір єдиного внеску з 01 січня 2019 року

Головне управління ДФС у Чернігівській області звертає увагу платників податків, що з 01 січня 2019 року набрали чинності зміни до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) щодо розміру та порядку обчислення єдиного внеску, внесені Законом України від 23 листопада 2018 року №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», а саме: 1. Єдиний внесок для фізичних осіб-підприємців, у тому числі і для тих, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41 відсотка визначеної пунктом 1 частини першої статті 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю. 2. Максимальна база нарахування єдиного внеску становитиме 15 розмірів мінімальної заробітної плати (МЗП) (15 х 4173 грн. = 62 595 гривень). 3. Мінімальний розмір єдиного внеску (мінімальний страховий внесок у 2019 році) дорівнюватиме: 4173 грн. х 22 % = 918,06 гривень.

16:29 14.01.2019

Увага: пільговий період митного оформлення транспортних засобів на іноземній реєстрації діє до 22 лютого!

Чернігівська митниця ДФС звертає увагу, що відповідно до частини 8 Закону України від 08.11.2018 № 2611-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» пільговий період дії ставки акцизного податку (коефіцієнт 0,5) для митного оформлення легкових транспортних засобів діє протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом, тобто до 22 лютого 2019 включно. Додатково звертаємо увагу, що Тимчасовий порядок виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 № 1077, діє до 23 травня 2019 (включно). З 24 травня 2019 року вступають в дію норми законів України, які посилюють адміністративну відповідальність за правопорушення, пов’язані, зокрема, з порушеннями митних правил стосовно транспортних засобів особистого користування, зареєстрованих в реєстраційних органах іноземних країн, щодо яких не дотримано умови (вимоги) митних режимів транзиту або тимчасового ввезення.

10:20 14.01.2019

(0462) 652911 - телефонуйте у випадках аферистах по телефону

ДФС в області попереджає щодо «телефонних аферистів»! Шахраї, основною метою яких є власна нажива у будь-який спосіб, продовжують телефонувати платникам Чернігова і області від імені керівництва фіскальних органів. Дзвінки з проханням перерахувати кошти, надати допомогу або віддячити за якусь вигадану послугу надходять платникам на мобільні телефони. Головне управління ДФС у Чернігівській області звертається до мешканців регіону із застереженням ні в якому разі не піддаватися на провокації та перевіряти будь-яку інформацію, звернувшись безпосередньо до фіскальної служби. З метою попередження можливих порушень просимо негайно телефонувати за номером: (0462) 652-911 або звертатись за адресою: м.Чернігів, вул. Реміснича, 11.

09:56 14.01.2019

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь