Батуринська об'єднана територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Державна податкова служба України у Чернігівській області інформує

При переміщенні та/або зберіганні пального або спирту етилового з порушенням законодавства з 01.07.2019 р. – конфіскація!

У разі виявлення фактів переміщення та/або зберігання пального або спирту етилового з використанням транспортних засобів, що не зазначені в акцизних накладних, зареєстрованих у Єдиному реєстрі акцизних накладних, складених на операції, при здійсненні яких переміщується та/або зберігається пальне або спирт етиловий у таких транспортних засобах, або в заявках на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, або в митних деклараціях при переміщенні пального або спирту етилового митною територією України прохідним транзитом або внутрішнім транзитом, визначеним п.п. «а» п. 2 ч. 2 ст. 91 Митного кодексу України, а також фактів реалізації пального або спирту етилового з таких транспортних засобів відповідні контролюючі органи тимчасово (до винесення рішення суду) вилучають такі пальне або спирт етиловий та транспортні засоби з вільного обігу та подають відповідні матеріали до суду для винесення постанови про їх вилучення в дохід держави (конфіскацію). У разі виявлення фактів зберігання або реалізації на митній території України пального або спирту етилового на акцизному складі, незареєстрованому в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, відповідні контролюючі органи тимчасово (до винесення рішення суду) вилучають з вільного обігу таке пальне або спирт етиловий, ємності та обладнання, що використовувалися для зберігання або реалізації такого пального або спирту етилового, та подають відповідні матеріали до суду для винесення постанови про їх вилучення в дохід держави (конфіскацію). Норми визначені оновленим п. 228.3 ПКУ відповідно до змін, внесених Законом України від 23.11.2018 р. № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». Виконання постанови суду про вилучення в дохід держави (конфіскацію) пального або спирту етилового, а також ємностей, обладнання та транспортних засобів, в яких таке пальне або спирт етиловий переміщувалося та/або зберігалося або з яких реалізовувалося, здійснюється відповідно до закону (оновлений п. 228.4 ПКУ).  Пункти 228.3 та 228.4 ПКУ набирають чинності 01.07.2019 р.

09:49 04.02.2019

На Чернігівщині припинено діяльність «підпільного цеху» з незаконного виробництва тютюнової продукції

Співробітниками податкової міліції ГУ ДФС у Чернігівській області, в ході проведення операції «Акциз-2019», припинено діяльність «підпільного цеху» з незаконного виробництва тютюнової продукції. Слідчо-оперативні заходи здійснювались у рамках досудового розслідування по кримінальному провадженню, зареєстрованому за ч. 1 ст. 204 (незаконне виготовлення, зберігання, збут і транспортування з метою збуту підакцизних товарів) Кримінального кодексу України.

13:31 30.01.2019

Фізична особа, яка знята з реєстрації за однією податковою адресою та не зареєстрована за іншою, річну податкову декларацію про майновий стан і доходи подає за попередньою податковою адресою

Якщо фізична особа, яка знята з реєстрації за однією податковою адресою та не зареєстрована за іншою, то вона повинна подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу за попередньою податковою адресою. Згідно з ст. 67 Конституції України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан і доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом. Відповідно до п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.      Пунктом п. 45.1 ст. 45 ПКУ передбачено, що платник податків - фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу.      Податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі.      Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

13:27 30.01.2019

Увага! До завершення пільгового періоду для митного оформлення автомобілів залишилось менше місяця!

За інформацією Чернігівської митниці ДФС, зі вступом у дію з 25.11.2018 Закону України від 08.11.2018 №2611-VIII Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів, здійснено митне оформлення 1 031 легкового транспортного засобу товарної позиції 8703 згідно з УКТЗЕД. Із них, 715 автомобілів з добровільною сплатою до державного бюджету коштів у сумі, що дорівнюють розміру п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн). Загальна сума митних платежів сплачених по даній категорії товарів становить 68,6 млн гривень. Наразі, Чернігівська митниця ДФС звертає увагу, що відповідно до частини 8 вищезазначеного закону пільговий період дії ставки акцизного податку (коефіцієнт 0,5) для митного оформлення легкових транспортних засобів діє протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом, тобто до 22 лютого 2019 включно.

13:26 30.01.2019

Життєва необхідність медоглядів працюючих

За останній час значно зросла кількість випадків смерті працівників на роботі. Тільки в минулому році на території Бахмацького, Борзнянського та Коропського районів на робочому місці померло 7 працівників віком від 35 до 58 років. Одна з головних причин випадків смерті на робочому місці - прийом громадян на роботу без проведення попереднього та періодичного медоглядів. На виконання ст. 17 Закону України „Про охорону праці” наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007р. №246 затверджено Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій. Контроль за проведенням медоглядів в Чернігівській області здійснює відділ з питань гігієни праці Управління Держпраці у Чернігівській області. Метою будь-якого медичного огляду працівника є визначення стану його здоров’я, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов’язків, своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт, а також попередження виникненню та розповсюдженню інфекційних хвороб. Порядок визначає процедуру проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного медичного огляду осіб віком до 21 року незалежно від професії та виду робіт. Порядок стосується: 

09:04 30.01.2019

Оприлюднено перелік санаторно-курортних закладів, лікування у яких фінансується за кошти Фонду

З 01 січня 2019 року набула чинності постанова правління Фонду соціального страхування України від 12.12.2018 № 31 щодо внесення змін до Порядку відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за вибором потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Зокрема, відповідно до оновленого порядку на офіційному веб-сайті Фонду розміщено інформаційний перелік санаторно-курортних закладів у розрізі регіонів, місцерозташування та профілів санаторно-курортного лікування, за якими надаються санаторно-курортні послуги потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Станом на сьогодні зазначений інформаційний перелік складається з 72 санаторно-курортних закладів, з якими за вибором потерпілих робочими органами виконавчої дирекції Фонду та їх відділеннями укладались тристоронні договори протягом 2018 року. Перелік доступний на головній сторінці офіційного веб-сайту ФССУ у розділі «Оголошення». Нагадаємо, у 2017 році Фондом соціального страхування України було проведено реформу надання соціальних послуг, відповідно до якої на адресність переведено забезпечення санаторно-курортним лікуванням потерпілих. Зокрема, особам з інвалідністю надано право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування. Крім того, до порядку внесено зміни, що спрямовані на посилення контролю за обсягами і вартістю наданих послуг з санаторно-курортного лікування потерпілих та за використанням коштів на ці цілі. Для цього разом із тристороннім договором потерпілим підписується наданий санаторно-курортним закладом перелік послуг з санаторно-курортного лікування, який є невід’ємною частиною договору і в якому зазначено перелік лікувальних послуг, що отримає потерпілий, їх кількість та вартість на курс санаторно-курортного лікування, зазначено умови лікувального харчування та проживання. Після закінчення лікування санаторно-курортний заклад надає перелік наданих послуг із зазначенням кількості призначених та отриманих послуг, підписаний лікуючим лікарем санаторно-курортного закладу та потерпілим. Зазначимо, забезпечення санаторно-курортним лікуванням осіб з інвалідністю за власним вибором у поточному році здійснюється у разі перебування потерпілих на обліку та в межах запланованої у попередньому році кількості осіб, що надали відповідні заяви на 2019 рік. Фінансування здійснюється в межах коштів, передбачених у бюджеті Фонду, кошторисів органів Фонду на поточний рік та в межах фінансових можливостей Фонду на ці цілі. За оперативними даними санаторно-курортним лікуванням упродовж 2018 року було забезпечено 10 763 особи з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та їх супроводжуючих осіб.

09:52 24.01.2019

Податкова знижка за користування іпотечним житловим кредитом – що потрібно знати

Згідно з п.п. 166.3.1 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п.164.6 ст.164 ПКУ, частину суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається відповідно до ст.175 ПКУ, - інформує ГУ ДФС у Чернігівській області. Платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року (п.175.1 ст.175 ПКУ). Зокрема, п. 175.2 ст. 175 ПКУ визначено, що у разі якщо будинок (квартира, кімната) купується за рахунок іпотечного житлового кредиту, частина суми процентів, що включається до податкової знижки платника податку - позичальника іпотечного житлового кредиту, дорівнює добутку суми процентів, фактично сплачених платником податку протягом звітного податкового року в рахунок його погашення, і коефіцієнта, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки, розрахованого відповідно до п. 175.3 цієї статті. З більш детальною інформацією можна ознайомитись на Загальнодоступному інформаційно – довідковому ресурсі ДФС (категорія 103.06.01).

11:50 23.01.2019

Рентна плата за спеціальне використання води не справляється з вторинних водокористувачів

Нагадуємо, що рік тому - з 1 січня минулого року - до Податкового кодексу України (п. 255.1 ст. 255) внесено зміни в частині визначення кола платників рентної плати за спеціальне використання води, а саме: обов’язок платника з Рентної плати покладено на суб’єктів господарювання, що належать до первинних водокористувачів, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів без надання преференцій бюджетним установам, що належать до первинних водокористувачів. Ключовою ознакою первинних водокористувачів є наявність водозабірних споруд та відповідного обладнання для забору води (част. 3 ст. 42 Водного кодексу України). Таким чином вже з 01.01.2018 вторинні водокористувачів не є платниками рентної плати за спеціальне використання води. Вторинні водокористувачі, які отримують воду згідно договору на поставку води, та були платниками рентної плати за спеціальне використання води, востаннє визначали податкові зобов’язання за IV квартал 2017 року. Тобто, юридична або фізична особа, які отримують воду від водоканалу, не повинні подавати звітність та сплачувати зобов’язання з рентної плати за спеціальне використання води, тим більше немає необхідності подавати листи (заяви) про відсутність об’єкту оподаткування з рентної плати за спеціальне використання води у 2019 році.

11:40 23.01.2019

З 1 січня 2019 року змінено порядок оподаткування туристичним збором

У головному управлінні ДФС у Чернігівській області повідомляють про внесення змін щодо справляння туристичного збору (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 р. № 2628-VIII).   З січня 2019 року уточнено перелік платників та неплатників збору, розширено базу справляння, визначено перелік податкових агентів та місця проживання (ночівлі), змінено ставки туристичного збору, які встановлюються за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), у розмірі: до 0,5 відсотка - для внутрішнього туризму; до 5 відсотків - для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи.

11:36 23.01.2019

Понад 10,7 тис. осіб з інвалідністю пройшли санаторно-курортне лікування за кошти Фонду

За оперативними даними санаторно-курортним лікуванням упродовж 2018 року було забезпечено 10 763 особи з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та їх супроводжуючих осіб. Фінансування проходження курсу лікування здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, загалом у минулому році на зазначені цілі спрямовано 144,04 млн грн. Зокрема, лікуванням у санаторно-курортних закладах за їх вибором забезпечено 10 059 осіб з інвалідністю, що на 38% більше, ніж у 2017 році. Також санаторно-курортне лікування профінансувано для 287 осіб з ушкодженням хребта та спинного мозку, що на 22% більше показників 2017 року. Компенсація вартості самостійно придбаної санаторно-курортної путівки проведена для 36 осіб з інвалідністю. Періодичність отримання санаторно-курортного лікування за кошти ФССУ: – особи з інвалідністю І групи – щороку; – особи з інвалідністю ІІ групи – один раз на два роки або щороку на підставі індивідуальної програми реабілітації (ІПР); – особи з інвалідністю ІІІ групи – один раз на три роки, один раз на два або щороку на підставі ІПР.

08:48 23.01.2019

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь